TRIBULUS TERRESTRIS, Puncture vine
Pistoköynnös ? Kiusaköynnös ? Maankiusa ?
Tribulus terrestris rohdosyrtti  Tribulus terrestris mattoa maassa
Yleiskuvaus
Tribulus Terrestris on rohdosyrtti, joka kasvaa monella suunnalla maailmassa, kuitenkin melko trooppisessa ilmastossa. Sitä kasvaa esimerkiksi Välimeren alueella.
Se muodostaa yksinkertaisen puisevan pääjuuren ja kasvattaa vuosittain uudet oksahaarat eri suuntiin maanmyötäisenä köynnösmäisenä ja peittävänä kasvustona. Haarat voivat olla 1-1,5 m pitkiä. Lehdet ovat 6-8 millimetriä pitkiä muodostaen haarautuvia lehviä. Kasvin nimi tribulus tarkoittaa ’ongelmaa (trouble)’ ja terrestris tarkoittaa ’maallinen, maalla oleva, maanmyötäinen’. Englanniksi sitä kutsutaan myös nimellä 'Puncture Vine' (ehkä suomeksi Pistoköynnös tai Kiusaköynnös tai Maankiusa, huom. terävät piikkihedelmät) Sitä on paikoin pidettykin ongelmana laidunmailla, tien varsilla, puutarhoissa ja pelloilla. Sen piikkihedelmät voivat aiheuttaa haavoja paljaille jaloille ja käsille. Myös suuhun tai kurkkuun joutuessaan ne tekevät ikäviä haavoja. Sen kauniit 6-8 mm leveät kukat ovat sitruunankeltaisia. Viikkoa myöhemmin kukat ovat muuttuneet koviksi ja teräviksi kiilamaisiksi hedelmiksi, joissa kussakin on yksi siemen. Kasvista käytetään rohdostarkoituksiin sen juurta.

Käyttö rohtona
Vanhastaan tribulusta on käytetty Intiassa ja Kreikassa nuorentavana ja vahvistavana lääkkeenä. Sitä käytettiin myös hoidettessa erilaisia terveysongelmia liittyen maksaan, munuaisiin, sydän- ja verisuonitauteihin sekä immuunijärjestelmään. Myöhemmin sitä on käytetty myös tulehduksiin ja mielen virkistykseen. Merkittäviä hyötyjä Tribuluksen käytöstä on saatu seksuaalisten ongelmien käsittelyssä. Tribulus on ei-hormonaalinen yrtti, joka ylläpitää ja lisää elinvoimaa ja hedelmällisyyttä ja pidentää miehillä erektion kestoa. Se lisää myös sperman määrää ja liikkuvuutta. Nämä johtuvat siitä, että Tribulus kohottaa testosteronitasoa miehillä. Samalla lihasten kasvu nopeutuu ja fyysinen kestävyys ja voima paranevat. Tribuluksen käytöstä ei ole havaittu haitallisia sivuvaikutuksia. Tämä johtuu siitä, että se ei ole hormooni, vaan auttaa kehoa kohottamaan hormoonitasoja.
* * * * *