MARALJUURI
Leuzea carthamoides, Leuzea rhaponticum, Rhaponticum carthamoides
Asteraceae -heimo (Asterikasvit)

Maraljuuri-pelto Maraljuuri juuripehko
Yleiskuvaus
Maraljuuri on Etelä-Siperian vuoristoalueilta (Altain ja Sajanin vuoristoista) kotoisin oleva monivuotinen ruohokasvi. Se kasvaa kylmissä ja kosteissakin ilmasto-olosuhteissa. Se kukkii toisesta vuodesta lähtien kesä-heinäkuussa isoin lilanpunaisin mykerökukinnoin. Kukkavarrella voi olla pituutta jopa 1,5 metriä. Kasvi muistuttaa ulkonäöltään ohdaketta, vaikka se kuuluukin asterikasveihin. Luonnonvaraisena maraljuuri voi saavuttaa 20 vuoden iän. Maraljuurta viljellään rohdostarkoituksiin Suomessakin. Maraljuuri sopii viljeltäväksi myös koristekasvina ja mehiläiskasvina. Lisäksi sitä voidaan viljellä karjan terveysrehuksi.

Merkitys rohdoskasvina
Rohtona käytetään juuripehkoa ja siemeniä, joiden vaikuttavina aineina ovat mm. ekdisteroidit. Siemenissä on enemmän ekdisteroideja kuin juuressa. Ne ovat luonnon omia steroideja. Niitä on vähäisiä määriä muissakin kasveissa, muun muassa pinaatissa. Maraljuuri on adaptogeeninen kasvi, joka vahvistaa elimistöä ja auttaa sitä selviytymään äärimmäisissä olosuhteissa. Maraljuuren hyötyvaikutukset ovat moninaiset. Julkaisuista löytyvät muun muassa seuraavat vaikutukset:
 • adaptogeeninen eli sopeuttaa elimistöä eri stressitekijöitä vastaan
 • yleisvahvistava vaikutus
 • lisää fyysistä ja psyykkistä kestävyyttä
 • parantaa lihasten kasvua, refleksejä ja lihasten toimintaa
 • kehittää lihaksia rasvattomaan suuntaan (ns. 'laihat' lihakset)
 • parantaa henkistä keskittymiskykyä
 • poistaa väsymystä eli virkistää
 • parantaa muistia
 • lisää oppimiskykyä
 • lisää hedelmällisyyttä
 • vahvistaa seksuaalista halua
 • vahvistaa immuunijärjestelmää
Tiedossa ei ole Maraljuuren jatkuvastakaan käytöstä kielteisiä sivuvaikutuksia.
Maraljuuren käytöllä on pitkät perinteet Siperian kansanlääkinnässä.
Kaikki kasvinosat soveltuvat myös karjalle ja hevosille ja muillekin eläimille.

Maraljuuren kasvatus
Maraljuurta voi kasvattaa ja pitää koristekasvina vuosikausia, aina 15-20-vuotiaaksi saakka. Juuripehko kehittyy täyteen mittaansa jo noin 4-5 vuodessa. Mikäli haluaa uusia kasvin, vanhan kasvin juuripehkosta voi tehdä terveysuutetta. Maraljuuri kylvetään suoraan peltoon syksyllä tai hyvin varhain keväällä tai pottitaimet istutetaan maahan kesäkuussa. Maraljuuri tarvitsee korkean potin (>10 cm), koska se tekee juurta syvälle alaspäin. Normaalisti siementen itävyys on 70-80 %. Siemenet tulevat kylmäkäsiteltyä pellossa tai idätyslaatikoissa talvella lumen alla. Kylmäkäsittely parantaa siementen itävyyttä. Paikan tulee olla aurinkoinen tai lievä puolivarjo, syvämultainen ja kosteahko hietamultamaa. Kylvö- tai istutusväli on 50-80 cm. Täysikasvuisena Maraljuuri tarvitsee runsaasti tilaa. Maraljuuri menestyy koko Suomessa. Se talvehtii pellossa hyvin. Se kestää jopa takatalveakin. Kun se on asettunut peltoon ja työntänyt juurensa syvälle, kuivat jaksotkaan eivät sitä juurikaan haittaa. Kahtena ensimmäisenä kesänä on tarpeen kitkeä rikkaruohoja, mutta myöhemmin Maraljuuren isot lehdet peittävät alan, jolloin rikkaruohot eivät menesty niiden alla. Maraljuuri on vähätöinen ja helppo viljeltävä. Siemeniä kasvi tuottaa toisesta vuodesta lähtien. Yksi kasvi tekee 1-5 kukkavartta. Jokaisessa mykerössä on 1-3 grammaa siemeniä. Siemenissä on ekdisteroideja paljon enemmän kuin kasvin juuressa tai vihermassassa.
* * * * *
Luontaistuote verkkokauppa Pääsivulle Herbosus luontaistuotteet ja rohdosyrtit -sivuille