TINKTUURAN, ALKOHOLIUUTE, UUTTAMINEN

Uuttaminen on kemiallinen erotusmenetelmä, joka perustuu yhdisteiden erilaisiin liukoisuusominaisuuksiin. Yhdisteet liukenevat parhaiten sellaisiin liuottimiin, jotka ovat niiden kanssa kemialliselta luonteeltaan samanlaisia. Uuttaminen on esimerkiksi sitä, että imeytetään kuivatuista kasvin osista hyvät aineet nesteeseen. Kasvin solukoista terveelliset aineet siirtyvät kemiallisten voimien ajamina uuttonesteeseen. Jäljelle jäävät soluseinämät ja ehkä vähän uuttonestettä soluihin. Uuttaminen ei vaadi ollenkaan lisäenergiaa. Se tapahtuu itsestään, kunhan laittaa uuttonestettä (alkoholi-vesiliuosta) kuiva-ainesten päälle ja ravistelee silloin tällöin. Kasvinosien tulee olla kuivattuja, ettei soluissa oleva vesi laimenna uuttonestettä liikaa. Jos ainesosat ovat vesiliukoisia, kuten teessä ja kahvissa ainakin osa aineista, vesi on yksi uuttoaine. Toinen erittäin hyvä uuttoaine on alkoholi. Sitä yleensä käytetäänkin, kun tehdään nautittavia rohdosuutteita (tinktuurat).

Alkoholi on hyvä aine rohdosuutteiden tekemiseen. Kyseessä on nimenomaan etyylialkoholi eli se, mitä saa viinakaupasta. Mitään muuta alkoholia ei saa käyttää, jos mielii pysyä terveenä ja hengissä. Melkein kaikki luonnon hyvät aineet liukenevat alkoholiin ja siinä osin mukana olevaan veteen. Alkoholi myös desinfioi uutteen tappaen siitä mikrobit. Sopiva alkoholiprosentti on 60% (40-80 % välillä). Suomen viinakaupoista saa korkeintaan 40 %:sta paloviinaa. Sekin käy tinktuuran tekemiseen. Jos joku käy Tallinnassa tai Tukholmassa, niin matkalla voi ostaa jopa 80 % viinaa, tietenkin vain tinktuuran tekemiseen.

Alkoholiuutetta voi tehdä melkein mistä kasvista tai kasvinosasta tahansa, riippuen siitä, mihin kasvinosaan yrtit säilövät vaikuttavat aineet. Näitä osia voivat olla: juuri, varsi, lehdet, kukat, siemenet. Uutetta voi tehdä monista kasveista, vaikka a) viljasta, b) nokkosista, c) auringonhatusta (punahatusta), d) ruusujuuresta, d) maraljuuresta, e) kahvista, f) mustaherukan lehdistä, g) kuivatuista marjoista, h) koivun lehdistä, i) siankärsämön juuresta, j) maa-artisokan mukuloista, k) mintun lehdistä, l) eri kasvien siemenistä, m) lipstikan lehdistä ja niin edelleen. Rohdosyrtit on hyvä silputa ja kuivata ensin 1) uunin päällä, 2) saunassa, 3) nippuina narulla keittiössä tai 4) Orakas-kotikuivurilla (kuva alla, Pikku Orakas Nro 5210).
Orakas kotikuivuri Tinktuuran mäskipuristin Tinktuuran, alkoholiuute, tekovälineitä

Uuttovälineinä tarvitaan: Kun välineet ja ainesosat ovat valmiina ja viina hankittuna, voidaan aloittaa uutto. Siinä on seuraavat vaiheet:
1. silputut kasvinosat lasipurkkiin sulloen tiiviiksi kerrokseksi
2. viinaa kaadetaan päälle niin, että yrttiainekset peittyvät reilusti 3. lasipurkkiin laitetaan etiketti, josta ilmenevät:
    yrttiainesnimet, yrttimäärä, alkoholimäärä ja prosentti sekä päivämäärä
4. lasipurkki suljetaan ja sijoitetaan vaikkapa kaappiin täysin suojaan auringon valolta
5. purkkia ravistetaan ainakin kerran päivässä
6. uuton annetaan kestää 2-4 viikkoa riippuen kasveista (uuttoaika ei ole kovin kriittinen, kunhan se on riittävä)

Tämän jälkeen tinktuura suodatetaan ja pullotetaan. Suodattaminen voidaan tehdä vaikka kahvisuotimella kannuun. Suodinpapereita on hyvä käyttää kaksi päällekkäin, jotta pienetkin hiukkaset suodattuvat. Jos on käytettävissä sopiva puristin, niin jäljelle jäänyt mäski puristetaan vielä niin, että pääosin saadaan siitäkin nesteet talteen. Nestettä voi muutoin jäädä noin 10 % mäskiin. Toinen vaihtoehto on tiristää liinavaatteella samoin kuin pyykkiä väännetään kuivaksi. Tämän jälkeen uuteneste kaadetaan esimerkiksi 100 ml ruskeisiin lääkepulloihin suppilon avulla. Pullot suljetaan tippatulpalla ja muovikorkilla. Tällaisia käytettyjä ja pestyjä pulloja löytyy varmaan joka taloudesta. Pullojen kylkeen liimataan etiketti, josta käy ilmi: käytetyt yrtit, alkoholiprosentti, vastaavuus yrttiaineksiin (mg/ml) sekä pullotuspäivämäärä. Tinktuura on valmista käytettäväksi tipoittain. Se, montako tippaa päivässä voi nauttia, riippuu kasvista ja uutteen väkevyydestä. Yleensä kasvitinktuuraa voi nauttia valtavasti ennen kuin mitään sivuvaikutuksia esiintyy. Ne ovat yleensä turvallisia nauttia. Sopivan tippamäärän voi hakea kokeilemalla. Jos esimerkiksi uuttaa 300 g ruusujuuren kuivattua juurisilppua 1 litraan alkoholia, niin saadaan sopivaksi päiväannokseksi noin 40-50 tippaa. Tämäkin riippuu siitä, kuinka vanhaa juuri on eli sen ainespitoisuuksista. Ruusujuuren suurikaan yliannostus ei tosin aiheuta juuri mitään ongelmaa. Ennemmin kuolee tinktuurassa olevaan alkoholiin. Tinktuurapullot säilötään viileään hämärään paikkaan kauas auringonpaisteesta. Auringonvalo tuhoaa uutteessa olevia tehoaineita. Tinktuura säilyttää tehonsa siten varastoituna vuosia.

Luontaistuotteet verkkokauppa Pääsivulle Herbosus luontaistuotteet rohdosyrtit sivuille